Nadat Minerva haar ondergang kende in de eerste aflevering van de podcast, kreeg de fabriek een andere invulling. In de tweede aflevering nemen we jullie mee door de donkere geschiedenis van WO II. Dat doen we samen met Cynrik De Decker, die onderzoek voerde naar de bombardementen en Pieter Serrien, auteur van het boek Tranen over Mortsel. In 1943 werd Mortsel namelijk het toneel van een tragisch en mislukt bombardement op de Erla-fabriek, dat tot op de dag van vandaag wordt beschouwd als het meest dodelijke bombardement in de Benelux.
De Duitse aanwezigheid in Mortsel
Tijdens de Duitse bezetting van België onderging de Minerva-fabriek een radicale transformatie. Wat ooit een fabriek was die auto’s produceerde werd een plek waar Duitse gevechtsvliegtuigen hersteld en onderhouden werden. Door deze nieuwe invulling werd de fabriek omgedoopt in de Erla-fabriek.
De aanwezigheid van de Duitsers was te voelen in Mortsel. Die kozen er bewust voor om de Erla-fabriek te gebruiken om twee redenen:
- Mortsel lag op een strategische afstand van het front en in nabijheid van het vliegveld van Deurne en Antwerpen.
- De arbeiders van de Minerva-fabriek waren goede werkkrachten door hun voorgaande ervaring in de autoproductie van Minerva.
Het duistere plan van de geallieerden
Niet enkel de bewoners van Mortsel merkten de Duitse aanwezigheid op, maar ook de geallieerden. De drukke activiteit rond de Erla-fabriek moest stopgezet worden. In 1943 besloten de geallieerden om de fabriek volledig te vernietigen. Met 100 vliegtuigen en 600 bommen stonden ze klaar om hun plan in werking te stellen, maar dat nam echter een duistere wending. Van 7000 meter hoogte werden de bommen gedropt, resulterend in niet alleen de vernieling van de fabriek, maar ook het verlies van 936 levens. Van de 600 bommen troffen slechts vijf direct hun doel.
Het verhaal van Gusta
De bommen die oorspronkelijk bedoeld waren voor de Erla-fabriek troffen de inwoners van Mortsel en Edegem, en zo ook scholen in de buurt. Enkele minuten voor de bombardementen had Gusta gymnastiek op school. Ze mocht echter niet meedoen omdat ze te veel babbelde tijdens de les en moest op de bank zitten. Een straf die haar leven redde, want daardoor was ze niet aanwezig in het gebouw dat het doelwit werd van het bombardement.
De impact van de luchtaanval was ongekend, niet alleen voor de werknemers van de fabriek maar ook voor de bewoners rond die fabriek. Wil je meer te weten komen over het aangrijpende verhaal van Gusta, het mislukte bombardement op de Erla-fabriek en de diepgaande gevolgen voor de samenleving? Luister hier naar de volledige aflevering van onze podcast en ontdek de verborgen geschiedenis van deze donkere dagen in Mortsel tijdens de Tweede Wereldoorlog.