Minerva, Erla en uiteindelijk Agfa-Gevaert: de Minerve-site heeft verschillende benamingen gekregen door de jaren heen. In de derde aflevering van de podcast duiken we dieper in de geschiedenis van Gevaert, die de industriële site mee vorm heeft gegeven en nog altijd invloed heeft op de Minerve-site. Hiervoor gingen we in gesprek met enkele mensen die een nauwe band hebben met Gevaert: Johan, Martine en Michiel. Johan Verheyen is de vastgoed- en facilitair manager van Gevaert, Martine’s familiegeschiedenis is verweven met de fabriek en heeft er nog levendige herinneringen aan overgehouden. Als laatste, Michiel, die opgegroeid is in de buurt van Gevaert en nu een architect is van de Minerve-site.
Gevaert zag het daglicht
De geschiedenis van Gevaert begon in 1898, toen Lieven Gevaert zijn eigen fotostudio opende en zich specialiseerde in porseleinfotografie. Later verschoof zijn focus naar kwalitatief fotopapier, en het eerste product dat hij op de markt bracht, draaide uit tot een groot succes. Gevaert & Co zag het daglicht en werd zelfs een industriële gigant in de fotografie- en filmindustrie.
Na de fusie met het Duitse Agfa in 1964 werd het bedrijf een wereldwijde speler en veranderde de naam in Agfa-Gevaert. De fabriek in Mortsel werd een belangrijk onderdeel in de buurt, waar verschillende generaties werkten en leefden. Voor velen was Gevaert niet alleen een werkgever, maar een deel van hun identiteit en erfgoed.
Banden met Agfa-Gevaert
De bewoners waren op de één of andere manier verbonden met de fabriek. Martine woonde vroeger in de buurt en haar grootvader werkte er als ingenieur. Ze herinnert zich nog steeds de specifieke geur van de fabriek toen er films werden ontwikkeld: een unieke geur die je nergens anders kon vinden. Ook Michiel heeft nog veel herinneringen overgehouden aan de fabriek. In zijn jeugd ging hij over de middag eten in het huis tegenover de fabriek. Daar zag hij grote Mercedes-vrachtwagens, die speciaal waren ontwikkeld voor Agfa, de site in- en uitrijden. Voor hem was dat telkens spannend om te zien, en hij vroeg zich af wat er met die filmrollen gebeurde zodra ze de poort passeerden.
Een nieuw hoofdstuk op de site
Door de digitalisering concentreerde Agfa-Gevaert zijn activiteiten in andere gebouwen en werd het stil op de fabriek in Mortsel. De eens zo bruisende fabriek begon een nieuw hoofdstuk toen de site werd getransformeerd tot een levendige gemeenschap met residentiële, commerciële en groene ruimtes. In de verhalen van voormalige werknemers leeft Agfa-Gevaert voort. Maar ook op de Minerve-site blijft Agfa-Gevaert een rol spelen. Het bedrijf levert warmte aan de site en gebruikt regenwater van de WASCO.
Wil je je verder onderdompelen in de geschiedenis van Agfa-Gevaert? Beluister de derde aflevering van onze podcast hier.