×

Blijf op de hoogte

Leven tussen stad en fort, tussen buren en vrienden.

Code vernieuwen

Terug naar overzicht

Minerve wil #Meervrouwopstraat: beslis mee!

Wat hebben Marie Gevers, Lutgart Simoens en Coloma Swaan met elkaar gemeen? Inderdaad: stuk voor stuk zijn het straffe vrouwen uit de geschiedenis die onze gemeente rijker maakten. Dit deden ze elk op hun beurt met prachtige poëtische teksten, een inspirerende radiostem of bloemige schilderijen. Daarom wil Minerve er mee voor zorgen dat deze overleden dames, naast een plek in ons hart, ook een plek in ons collectief geheugen veroveren.

#Meervrouwopstraat – een beweging gestart door Sofie Lemaire – engageert zich om vrouwelijk talent extra in de kijker te zetten op een plaats waar we allen dagdagelijks vertoeven, namelijk: het straatbeeld. De prachtige Minerve-site heeft hiervoor maar liefst 5 straten en 2 pleinen in de aanbieding, allen wachtend op een inspirerende vrouwennaam! Schud jij haar uit je mouw?

Van de 86 straten vernoemd naar een bekend persoon in Edegem, werd er in 82 gevallen verwezen naar een man. Vanuit deze motivatie doet Minerve een warme oproep om onze straatnamen en pleinen te benoemen met jouw favoriet!

Enkele krachtige voorstellen behaalden reeds de raadstafel, denk maar aan: Ida Mortelmans (eerste postmeester tijdens WOI), Ester de Winne (bood onderdak aan Joodse families tijdens WOII) of Maria Prop (echtgenote van Lieven Gevaert). Ook radio presentatrice Linde Merckpoel inspireerde ons reeds met hedendaagse toppers als zangeres Roxanne of professor Christine Van Broeckhoven.

Bewonder jij ook een vrouw omwille van haar wijdverspreide invloed, opmerkelijke prestaties of inspirerend gedachtegoed? Geef haar dan de kans om een plekje op de Minerve-site te bemachtigen! Haast je, inspireer ons vòòr eind februari met jouw vrouwelijke favoriet en wie weet straalt jouw vrouw uit de (recente) geschiedenis binnenkort op een van onze Edegemse hoeken!

Alle ideeën, suggesties en bijbehorende anekdotes zijn welkom aan het adres van meervrouwopstraat@minerve.info

Klaar om je favoriet in te sturen? Bekijk dan nog even onze richtlijnen: zo ben je zeker dat jouw naam kans maakt op een bordje langs de straat.

1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren. Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

3. De naam van een lid van de koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.

De cultuurraad van de gemeente Edegem stelde hierbij een aantal extra criteria op:

4. In geval van personen, moet de persoon in kwestie minstens 30 jaar geleden gestorven zijn (een persoon die recent gestorven is en nu nogal in is, kan later veel minder belangwekkend blijken te zijn, dus laat het wat bezinken)

5. De naam van de straat moet op één of andere manier een link hebben met de gemeente Edegem

6. Wanneer het gaat om meerdere straten in dezelfde buurt dient er een zekere samenhorigheid te zijn in de straatnamen.

Volgend artikel

Met dank aan ’t Groen Kwartier

Lees meer