Water is een eindige hulpbron die steeds schaarser wordt door een groeiende wereldbevolking en klimaatverandering, wat een groot probleem vormt. Door water te besparen dragen we bij aan het behoud van ecosystemen en biodiversiteit. Waterbesparing is dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor onze planeet en toekomstige generaties.
Hier zijn enkele praktische tips waarmee je water kan besparen:
1. Hergebruik water
Laat je veel koud water lopen voor je warm gaat douchen? Of was je de groenten grondig met veel water? Het is zonde om dat water zomaar te laten doorspoelen. Plaats een emmer onder de douche om dat (koud) water op te vangen en gebruik het voor bijvoorbeeld de planten te wateren of voor het doorspoelen van je toilet.
2. Vang regenwater op
Het water van de douche is niet het enige dat je kunt opvangen en hergebruiken. Op dagen dat het veel regent, kun je dat water opvangen in een regenton. Het is gratis en natuurlijk water dat je voor andere doeleinden kunt gebruiken.
3. Stel waterverbruik uit
Zie je dat er een stapeltje was moet worden gedaan? Zorg ervoor dat je wasmachine helemaal vol zit met vuile was, anders verspil je veel water met een kleine wasbeurt. Hetzelfde geldt voor de vaatwasser. Bovendien is het niet nodig om je borden schoon te spoelen voordat je ze in de vaatwasser zet, want daarmee verdubbel je het waterverbruik. Een vaatwasser gebruikt gemiddeld 13 liter water. Door je borden eerst af te spoelen, loopt dat verbruik alleen maar hoger op.
4. Verspil geen regenwater
Een volle regenwatertank na natte dagen kan handig zijn. Probeer geen regenwater uit de tank te verspillen door het voor onnodige zaken te gebruiken. Veeg bijvoorbeeld je oprit in plaats van deze schoon te spuiten. Je tuin besproeien hoeft ook niet, dat doet de regen wel voor je. Planten geef je ook best doelgericht water met een gieter en giet aan de voet van de plant, niet op de bladeren. Bovendien geef je bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds water, want dan verdampt het minder snel.
4. Neem een douche
Het is geweten dat je meer verbruikt als je een bad neemt. Wanneer je een bad neemt, verbruik je maar liefst 150 liter water. Dat is veel, hé? Maar wist je dat een douche van 10 minuten vergelijkbaar veel water kan gebruiken? Dit kan je voorkomen door een zuinige douchekop te installeren, waardoor je 15 tot 6 liter per minuut minder zal verbruiken. Twee minuten minder douchen kan dus al veel schelen.
Maak een verschil
Door deze tips toe te passen, kun je actief bijdragen aan het voorkomen van watertekorten. Water besparen is een eenvoudige manier om zowel je kosten te verlagen als een positieve impact op het milieu te hebben. Door kleine veranderingen in je dagelijkse routine, kun je een groot verschil maken voor onze planeet en toekomstige generaties. Doe je mee?