Biodiversiteit, je hebt de term ongetwijfeld al vaker gehoord. Onze planeet draait rond biodiversiteit en het heeft enorme invloed op ons leven. Maar wat betekent biodiversiteit eigenlijk?
Kijk eens om je heen: biodiversiteit is overal. Het is al het leven, gaande van mensen en dieren tot schimmels en micro-organismen. Bio betekent leven en diversiteit betekent verschillen. Het draait om allerlei verschillende vormen van leven, het gaat dus lang niet alleen over bloemen, bomen en aaibare beestjes. Al deze verschillende levensvormen werken samen in ecosystemen, die zorgen voor evenwicht in de natuur en daarmee het voortbestaan van het leven op aarde.
Waarom is biodiversiteit zo belangrijk?
Het heeft een directe invloed op ons dagelijks leven, van ons voedsel tot onze economie en zelfs het klimaat. Door biodiversiteit is er ook meer voedselzekerheid. Soorten zijn onderling afhankelijk van elkaar. Dankzij een rijk ecosysteem met talloze verbindingen tussen organismen kunnen ze beter omgaan met veranderingen zoals klimaatverandering, ziektes en plagen.
Wat is het gevaar?
Jammer genoeg heeft de klimaatsverandering een negatieve impact op de biodiversiteit, terwijl biodiversiteit ons net helpt om klimaatverandering tegen te gaan en om ons aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Sinds 1970 is de populatiegrootte van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen met maar liefst 69% afgenomen, volgens Living Planet Report. De achteruitgang van de biodiversiteit wordt voornamelijk veroorzaakt door landbouwpraktijken en overbevissing, die het leefgebied van verschillende soorten vernietigen. Bovendien wordt de situatie verergerd door de impact van klimaatverandering, waardoor nog meer soorten dreigen te verdwijnen.
Hoe kunnen wij helpen?
Onze sites bestaan oorspronkelijk vaak uit grote betonvlaktes en oude gebouwen. Geen ideale omgeving voor plant en dier. Daarom zetten we ons in voor het vergroenen en creëren van ruimte voor biodiversiteit. Hoe doen we dat?
– Â Â We leggen veel groen aan en behouden de bomen en planten. Op Saffrou vind je een Urban Forest waar maar liefst duizendtal inheemse bomen zijn geplant, die over enkele jaren een mini-oerbos zullen vormen.
–    Op de Minerve-site kan je dwergvleermuizen spotten. Om hun natuurlijke habitat niet te verstoren, zijn nestkastjes voor dwergvleermuizen ontworpen op de gevels. In de toekomst zullen we ook plekken creëren voor gierzwaluwen.
– Â Â Â Als je een reptiel wil zien, kan je op Marie Thumas de hazelworm ontdekken, een soort pootloze hagedis. Net zoals de dwergvleermuis was die reeds actief op de site. Om die te beschermen leggen we groendaken aan die aansluiten op de steilrand, waardoor extra grasland ontstaat dat grenst aan de bosrand. Zo krijgt de hazelworm een plek om op te warmen in de zon waardoor de variatie in zijn leefruimte versterkt wordt.
–Â Â Naast het Urban Forest op Saffrou hebben we ook ons eigen bedrijfsbos aangelegd. We plantten 800 bomen, die over enkele jaren een lege zone transformeert tot een volwaardig bos.
Biodiversiteit is niet alleen belangrijk voor de natuurlijke wereld, maar ook voor ons eigen welzijn en de toekomst op deze planeet. Door allemaal ons steentje bij te dragen, kunnen we de biodiversiteit beschermen.